︎︎︎           
In december 2021 overleed Bernard Dewulf. De veelzijdige dichter, toneelauteur en columnist was als kunstessayist een ideale Writer in Residence voor het KMSKA. Bernard creëerde een serie verzen voor het KMSKA die verbonden waren met de thema's van de museumzalen. Zijn korte uitspraken waren bedoeld om de bezoekers aan het denken te zetten, te laten glimlachen of te verwonderen.

Op vraag van het KMSKA gingen wij met de verzen van Bernard Dewulf aan de slag. We zochten een manier om zijn woorden subtiel tastbaar te maken en lieten ons daarvoor inspireren door de vele lezende en biddende figuren in de museumcollectie en door een prachtige reeks snelle schetsen van handen, door James Ensor.

“De taal van Bernard Dewulf is heel concreet en tegelijkertijd vloeiend, zoals de impressionisten gaat het veelal over het licht om de dingen. Dat wilden we vertalen naar kleine, bijna performatieve momentjes voor elke individuele bezoeker. Dat kijken naar lezers en lezen over kijken, dat hebben we in een zo helder mogelijke vorm proberen te vatten.”

Aan het plafond van elk van de zeventien zalen waarvoor Dewulf verzen schreef, komt een messing cilinder – een materiaal dat in het historische gebouw al overvloedig aanwezig is, in naamplaatjes, deurklinken en trapleuningen. Daarin: een bolle lens, zoals veel oude meesters gebruikten om perspectief in hun werk te krijgen. Zo schijnen de woorden, als vage lichtvlekken, op de vloer. Pas wanneer een bezoeker de handen, een trui of een andere drager in het licht houdt, worden de woorden leesbaar.

“Het is een hele eer om de taal van iemand wiens werk we erg bewonderen in een nieuwe vorm aan het museum te mogen toevoegen. Op die manier wordt het licht dat naar ons tast, een dichtregel van Dewulf, ook een eerbetoon aan zijn woorden.”

De zeventien gedichten, geschreven met licht, worden vandaag een permanente toevoeging aan het KMSKA. Wij zijn blij en trots en hopen dat veel bezoekers de woorden van Bernard zullen komen ontdekken.


beeld Ans Brys / project samen met Angelo Tijssens
#KMSKA #lichtdatnaaronstast #bernarddewulf